Täysikuu – neulehame

neulehame 3_jänis ja ilves_samoilevat sukkaset_metsässä-15

Torassiepissä Muoniossa viime vuoden (2018) lopulla vietetty kuukausi osoittautui kaiken kaikkiaan melko käänteentekeväksi ajanjaksoksi. Työskentely rekikoirien kanssa huskytarhalla oli opettavaista ja sen myötä pääsin näkemään esimerkiksi koirien laumakäyttäytymistä tosi läheltä. Eläimet on ihan parhaita työkavereita!

Kun harjoittelujakso alkoi oli myös kaamos juuri alkamassa. En ollut Lapin kaamosta koskaan kokenut ja yhtäkkiä olinkin sen keskellä. Se värimaailma on jotain taianomaista, uskomatonta. Ja se rauha. Kyllä vuoden pimein aika etelässä on paljon ankeampi kuin pohjoisessa, ainakin mun mielestä. Tuona aikana näin myös elämäni ensimmäiset kunnon revontulet. Helsingin ja Torassiepin välinen kontrasti oli kaikin puolin todella suuri ja tuntuu yhä siltä, että palasin takaisin melko muuttuneena. Liekö kuuluisa lapinhulluus iskenyt.

Samoilevat sukkaset_torassieppi_2018

Seuraavasta kaamosreissusta haaveillen aloin purkaa tätä Lapin kokemusta neulemalliksi ja syntyi idea hameesta talvivaelluskäyttöön. Hameen värimaailma koostuu Torassiepin taivaalla nähdyistä sinisen ja pinkin sävyistä sekä tykkylumisista puista. Takakappaleessa on ripaus dramatiikkaa: siinä ilves saalistaa jänistä talviyössä. Takakappaleeseen neuloin tuon siksi, että se kuvastaa sellaista tapahtumaa mitä ei ihminen yleensä pääse todistamaan. Se on ikään kuin selän takana tapahtuvaa luonnon eloa, silmiltä piilossa. Etukappale on täysin hiljainen maisema, ainoastaan täysikuu valaisee hangen ja lumen peittämät puut. Sellaisen maiseman saatamme useammin nähdä talvisessa maastossa.

Hame odottaa nyt viimeistelyä ja päättelyä sekä ensilunta, jonka sadellessa pyrin saattamaan projektin loppuun. Tämä hame tarvitsee nimittäin talvea ja kaamosmielentilaa valmistuakseen.

BLOGISSA:

Neulehame talviretkeilyyn:

Suunnittelu ja lankojen valinta

Neulekaavion työstäminen

Neuleprosessi etenee

Jänis ja ilves

Ps. Ethän käytä kuvia tai muuta blogin materiaalia ilman lupaani 😉

Förkortning på svenska: 

Fullmåne

I slutet av året 2018 vistades jag en månad i Torassieppi, Muonio (Finska Lapland) som arbetspraktikant på en huskyfarm. Den tidsperioden hade en stark inverkan på mig och jag känner på mig att tiden i Lapland förändrade mig på något sätt. Jag märkte tydligt den enorma skillnaden mellan norr och söder i Finland och troligen blev en del av mig dit upp, där polarnatten och norrskenen färgar det vackra vinterlandskapet.

Efter att jag kommit hem började jag planera en stickad kjol som fått sin inspiration av det jag upplevt i norr. Kjolen ska användas på vintervandringar då det lätt blir kyligt om nedre kroppen. Den är nästan färdig men väntar på att snön börjar falla här i söder. Då först kan jag göra den klar, projektet behöver mysig vinterstämning.

Summary in English: 

Fullmoon

In the end of the year 2018 I had a chance to do an internship at a husky farm in Torassieppi, Muonio (Finnish Lapland). That period of time has been very significant for me, I think. I feel like a part of me stayed behind in the wintery landscape, with the northern lights and polar night. When I returned home to Southern Finland I noticed the strong contrast between north and south really well.

At home I started to process my northern experiences and they started to take form as a knitted skirt. This skirt has taken inspiration from the colors, feelings and fairytales I think about when thinking of the mystical North. It’s still unfinished because I’m waiting for snow to fall here in Southern Finland. This knitting project needs cozy vibes and cold temperatures. I’m going to use it on my future winter adventures when it’s finished.

Ps. Please don’t use my blog material or pictures without my permission 😉

4 vastausta artikkeliin “Täysikuu – neulehame

 1. Todella vaikuttava työ! Kuva on yhtäaikaa realistinen ja taiteellinen. 🙂
  Pidän erityisesti siitä, miten olet saanut talvisen maiseman olemuksen tallennettua noin elävästi.
  Satuin löytämään blogiisi, kun ihastelin lintuaiheisia lapasohjeitasi Ravelryssä.

  Onko sinulla vinkkejä siihen, miten hahmottelet näin yksityiskohtaista mutta suurta kuvaa ruudukkoon? En ole vielä uskaltanut heittäytyä tekemään omia kuva-aiheita, vaan pitäydyn pintakuvioneuleissa. Tämä työ avasi silmät sille, miten luovasti intarsiatyötä voi tehdä. Olen inspiroitunut. 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos ihanasta kommentista! 🙂

   Näitä tämän työn kuvioita olen hahmotellut ihan piirtämällä luonnosmaisesti esim jäniksen siihen kohtaan ruudukkoa mihin sen suunnilleen haluaisin ja sitten vasta piirtänyt sen luonnoksen ääriviivoista ruutujen mukaan. Sen jälkeen olen miettinyt ja piirtänyt vielä yksityiskohdat. Tämä työ on ehkä itsellenikin jonkinlainen kokeilu kun siinä tosiaan on hurjasti elementtejä ja vaihtelua enkä yleensä intarsiaa paljoakaan ole neulonut. Mutta hauskaa ”tutkimusmatkailua” sen tekeminen on ollut. Ihan valmis se ei vielä ole ja odottaa sitä oikeaa hetkeä milloin sitä taas edistän.

   Kivaa että tästä tuli oivalluksia ja inspiroiduit! Toivottavasti tämä vinkkini auttaa 🙂

   Tykkää

   1. Kiitos vinkistä! Siitä oli apua.

    Olen nähnyt paljon ohjeita, joissa pikselöidään tietokoneella tarkempi kuva neulekuvioksi. Se on tuntunut minusta aika hankalalta. Hahmottelu suoraan ruudukkoon voisi tuntua itselle luonnollisemmalta. Täytyy lähteä rohkeasti koittamaan. 🙂

    Isot työt vie aikansa ja varsinkin kun kokeilee uutta. Tutkimusmatka on hyvä sana kuvailemaan sitä. 😀

    Liked by 1 henkilö

   2. Kiva juttu! Itse en ole tuota pikselöintiä vielä kauheasti kokeillut kun jotenkin tämä piirtely on tuntunut juurikin luonnollisemmalta tällaisia isompia juttuja tehdessä 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s