Neulehame talviretkeilyyn: suunnittelu ja lankojen valinta

Neulehame_kirjoneule_värikartta

Talvella huomaa tarvitsevansa milloin mitäkin lämmintä vaatekappaletta ja asustetta. Vaikka Etelä-Suomessa talvi ja pakkaskelit yleensä antavat odotuttaa itseään vuodenvaihteen uudelle puolen, on syksyn kosteuskin melko luihin ja ytimiin pureutuvaa. Viime syksyn koulutusvaelluksella Nuuksion kansallispuistossa, oli telttaparillani kätevä untuvahame tauko- ja leirivaatteena ja siitä jäi mieleeni ajatus, josko itsekin moisen hankinnan jossain vaiheessa tekisin. Seuraavan kerran törmäsin untuvahameeseen loppuvuoden työharjoittelun aikana Muoniossa kun kämppikselläni oli sellainen. Mielipiteet hameesta olivat ainoastaan positiivisia sekä Nuuksiossa että Muoniossa. Tästäpä aloin kehitellä mielessäni ideaa neulehameesta untuvahameen sijaan. Voisiko sellainen toimia yhtä hyvin taukovaatteena talviretkeilyssä? Se selviää kevään mittaan, sillä ryhdyin tuumasta toimeen ja projekti on nyt aloitettu.

Neulehameeni toteutan kirjoneuletekniikkaa käyttäen ja teen etu- sekä takakappaleet erillisiksi paloikseen. Tämä mahdollistaa hameen kätevän pukemisen vaellus- tai toppahousujen päälle leiriolosuhteissa. Sivuille tulee nepparit, joilla hameen sivut suljetaan. Vuoriksi harkitsen fleece-kangasta vaikka se onkin kyseenalainen materiaali ympäristön kannalta. Pohdin kuitenkin sen käyttöä siksi, että minulla on sitä jo valmiiksi kangaslaatikossa vuosia sitten hankittuna ja lisäksi neulehameen pesutarve on melkoisen vähäinen eli pienhiukkasia ei siitä pääse etenemään juuri koskaan minnekään. Jos en saa hametta valmiiksi tämän kuluvan talven aikana (joka täällä etelässä näyttää taas tapansa mukaan olevan mielenkiintoisen oikukas…) niin sitten testaan sen ensi talvena.

Uutta neuletyötä suunnitellessa on aihe todella tärkeä. Työllä tulisi olla kiehtova tarina, joka ilmenee joko abstrakteina kuvioina, väreinä ja struktuureina tai sitten ihan esittävänä kuvana. Tähän neuletyöhön teen esittäviä hahmoja, joita en kauhean usein yleensä tee. En tiedä miksi näin mutta kuviot ja kuosit ovat aina kiehtoneet enemmän. Värimaailman koostaminen on ehdottomasti yksi lempivaiheistani neuletyöskentelyn aloittamisessa.

Suunnitteluvaiheessa on myös mielenkiintoista päästä eläytymään tulevan tuotoksen kertomukseen ja nähdä kerros kerrokselta mihin suuntaan se etenee. Puran osioita melko usein silloin kun ne eivät tahdo asettua ideaan oikein tai muuten vaan vaikuttavat epäsopivilta tekeillä olevaan työhön. En nimittäin useinkaan tee luonnoksia etukäteen ja vasta neuloessa paljastuu työn oikea ulkomuoto ja värien yhteensopivuus. Siksi uuden neuletyön äärestä onkin niin vaikeaa irrottautua kun haluaisi vaan nähdä lisää ja lisää mitä neulekaavion takaa paljastuu. Neulekaaviotakin tehdessä sormet jo todella syyhyävät lankojen ja puikkojen ääreen!

Lapissa vietetty loppuvuosi tarjosi hyvän tarinan neulehameelleni. Kaamoksen värimaailma oli jotain taianomaista, jota en koskaan ennen ollut kokenut. Torassiepin tienoilla kulkiessani kuuntelin talvea, joka oli ihan hiljaa. Kuvittelin pedon ja saaliseläimen kohtaavan jossain kaukana hiljaisuuden keskellä ja päätin kuvata tapahtuman hameenhelmaani. Talvinen metsä, jänis ja ilves. Taistelu elämästä ja kuolemasta. Niistä on tuleva neulehameeni tehty.

Förkortning på svenska:

Stickad kjol för vintervandring: planering och garnval

På vintern, och varför inte också redan på hösten, behöver man olika varma plagg då man tar sig ut i naturen på vandringar osv. Jag har en tid funderat på att skaffa en dunkjol men sen kom jag på att jag kunde sticka en kjol istället. Vet inte om den kommer att fungera lika bra som dunkjolen men det ska vi få se bara kjolen är klar. Jag har redan påbörjat projektet och kommer att berätta om den i vidare blogginlägg.

Inspiration för mönster fick jag från Lapland då jag var på arbetspraktik på en husky farm i Muonio i slutet av förra året. Färgerna på himlen var otroliga och jag fick en ordentlig dos av vintern där! Här i södra Finland håller snön redan på att smälta bort vilket inte är så roligt, inte ännu i februari…

På kjolen ska jag sticka en skogshare och ett lodjur. Vi får se hur det kommer att bli, jag kan knappt vänta på slutresultatet!

Summary in English:

A knitted skirt for winter hiking: planning and choosing yarns

During wintertime, and also in the autumn, one needs warm pieces of clothing. I discovered the down skirt last year when a few of my friends had them during short and long hikes. I started to wonder if I could knit a similar skirt instead of spending money on one. Now I have started my knitting project and we’ll see how it turns out!

I was interning at a husky farm at the end of last year and there I found my inspiration for this knitted skirt. I experienced such a beautiful winter with all the polar n night colors in the sky and chilly weather. Truly a winter wonderland. This was in Muonio, Lapland. Here in Southern Finland the snow is already melting away, not so nice when it’s supposed to be full on winter in February…

I’m going to knit a hare and a bobcat on the skirt. It’s going to be interesting how it turns out, I can’t wait!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s