Lapasia lintumaailmasta – Kohtelias käpytikka

Lapasia lintumaailmasta_kohtelias käpytikka_iris tanttu

Tämän lapasmallin nimi, Kohtelias käpytikka, viittaa kirjasta löytyvään sarjakuvatarinaan. Käpytikka on nimittäin oikeasti melkoinen peto ja usein aika kaukana kohteliaasta napatessaan pikkulinnun poikasia ruoaksi suoraan linnunpöntöstä. Tämän vuoksi onkin pönttöjä tehdessä hyvä suojata suuaukko jollain kovalla materiaalilla ettei tikka pääsisi niin helposti käsiksi pöntön pieniin asukkeihin. Aina tämäkään ei auta, mutta useimmiten kyllä. Kirjan sarjakuvatarinassa kuusen runkoa koputteleva käpytikka saa tahtomattaan seurakseen nuoren, uteliaan oravan ja päättää ”kohteliaasti” siirtyä muualle nakuttelemaan.

Käpytikka oli minulle aika selvä valinta mukaan kirjaan koska pidän kovasti sen kuvioinneista ja selkeistä väreistä. Tikat ovat muutenkin mielenkiintoisia ja kauniita lintuja ja niitä kohtaa monenlaisissa ympäristöissä, niin kaupungeissa kuin maallakin. Asutuksen lähellä voi kuulla tikan rummuttavan esimerkiksi lyhtypylvään tai sähkötolpan metallista osaa, jolloin meteli on aika vakuuttava. Olen myös useasti törmännyt tähän nakke nakuttajaan sen ollessa tutkailemassa pesäkoloja, alla muutama kuva yhdestä tällaisesta kohtaamisesta.

Tarkoituksenani oli saada käpytikan värit lapasmallin kirjoneulekuvioihin mahdollisimman oikeissa suhteissa toisiinsa niin että mustaa ja valkoista on eniten ja punaista vastaavasti vähemmän. Ranneresorissa toistuu valkopilkullinen kuviointi, jonka näkee silloin kun tikka on lennossa. Kuvioaihe kämmenselällä mukailee taasen käpyä, mitäpäs muutakaan! 😀 Lankana mallissa on käytetty paksua Pirkka-lankaa, joka on 100% villaa. Lämpimät tumput siis! Tästä mallista, kuten useimmista kirjan muistakin malleista, on ohjeet sekä kirjoneulelapasiin että aikuisten kämmekäsversioihin ja koot miehille, naisille ja lapsille. Lapsille on tosin ohje ainoastaan lapasiin.

Mallin perustiedot löytyvät muiden lailla Ravelrysta mutta ohje on luonnollisesti ainoastaan Lapasia lintumaailmasta -kirjassa. Kirja löytyy useimmista kirjakaupoista ja on myös kirjastoissa lainattavissa. Tätä lapasmallia voi somessa mieluusti tägätä tunnisteilla #kohteliaskäpytikka #lapasialintumaailmasta #samoilevatsukkaset , jaan tosi mielelläni kuvia eteenpäin muidenkin ihasteltavaksi! On mukavaa ja mielenkiintoista nähdä kanssaneulojien kirjan ohjeilla syntyneitä käsineitä ❤

Seuraavassa tekstissä esittelen Sydämellinen sepelkyyhky -lapasmallin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s