”Armoton erämaa” – Nuku yö ulkona 2019

Nukuyöulkona2019_samoilevatsukkaset_neuleretkeily_iristanttu

En ollut aiemmin vielä koskaan osallistunut Suomen Ladun Nuku yö ulkona- haasteeseen. Viime vuonna sitten vihdoin lähdettiin kotona tietokoneen edessä viihtyvän teini-ikäiseni kanssa yöksi ulos, Sipoonkorven kansallispuiston reunamille tähtitaivaan alle. Hymy Koiranen pääsi myös mukaan, ekalle telttaretkelleen! Aiemmin Hymy oli nukkunut ainoastaan riippumaton alla ja siitäkin oli ehtinyt kulua ainakin vuosi. Silloin en vielä omistanut kunnon telttaa.

Sää oli tuona elokuun viimeisenä viikonloppuna kaunis ja melko lämmin kun patikoitiin hieman mukaillen meille jo tutuksi tullutta reittiä ja sitten polulta vähän sivummas. Poika löysi oivan telttapaikan kalliolta ja siihen sitten jäätiin leiriä pystyttämään. Hän on entinen meripartiolainen, joten hän hanskaa eräilyhommat aika hyvin. Oman haasteensa teltan kasaamiselle asetti kalliopohja eikä telttakepit tietenkään alustaan uponneet. Keräilimme siksi kaatuneita irtokarahkoja ja isoja keppejä, joiden varaan teltan pingotimme. Se toimi ihan hyvin ja oltiin tyytyväisiä aikaansaannokseemme. Ainoa asia, joka itseäni hieman jännitti oli teltan sijainti ylhäällä kalliolla. Ettei vaan vyöryttäisi sieltä yön tunteina alas.

Nukuyöulkona2019_samoilevatsukkaset_neuleretkeily_iristanttu5
Jasmiiniriisiä ja kuivattuja kidneypapuja hiljalleen porisemassa.

Ilta laskeutui aika nopsaan mutta ehdittiin kyllä hyvin syödä ja hengailla ennen kuin tuli pimeä. Leirin sijainti oli tosi hyvä, lähellä pauhaavaa moottoritietä lukuunottamatta. Se kyllä kieltämättä pilasi tunnelmaa jonkin verran. Lähellä ei myöskään ollut yhtään vesihuollon kannalta käypää vesistöä, joten kahden henkilön ja koiran juomavedet piti kantaa kotoa.

Nukuyöulkona2019_samoilevatsukkaset_neuleretkeily_iristanttu13
Kalliolla on kivaa olla!

Illalla ihailtiin tähtiä siitä avoimelta kalliolta ja se oli taas kerran hieno elämys. Me ollaan niin pieniä osasia tässä universumissa. Tähtien tarkkailussa on jotain alkukantaista ja kiehtovaa. Kiva oli huomata miten herkkäluonteinen koirakin rentoutuu metsän rauhassa. Hymy nukkui iltapuuhien aikana autuaasti siinä teltan edustalla eikä ollut kiire minnekään. Metsä on terapeuttinen myös nelijalkaisille kamuillemme ❤

Hymyllä oli tosiaan edessään eka telttayö ikinä. Telttaan ajautui ilmavirran mukana illan kuluessa pieniä kärpäsiä ja nekös sitten nukkumaan mennessä ihmetytti. Eikä ensin mennyt oikein jakeluun, että teltan ovi ei aukea jonottamalla vaan tarkoitus on rauhoittua nukkumaan kun se ovi sulkeutuu. Lisäksi olin vielä henkisesti varautunut siihen, että kaveri kuulee jotain rapinaa yöllä teltan ulkopuolelta ja räjähtää haukkumaan. Kaikki asettui kuitenkin nopeasti yöpuulle ja alettiin nukkua. Muutaman kerran käännyin kyljeltä toiselle yön aikana ja silloin Hymy oli heti kuono kiinni naamassa kyselemässä että joko nyt herätään. Mutta sitten kun jatkettiin unia Hymykin rauhoittui taas omaan koloonsa.

Aamun valjetessa äkkäsin heti, että olikin ollut hyvä idea leiriytyä korkealle kalliolle. Alempana kallioiden välissä oli TODELLA märkää. Kosteus teltan ulkopuolella oli siellä ylhäälläkin aikamoinen ja kaikki puiden hämähäkinseitit oli täynnä kastepisaroita. Puiden lomassa leijaili vielä aamun sumuakin. Syötiin aamupuuroa ja istuin hetken neulomassa kesällä Nuuksiossa aloitettua villapaitaa. Paita sai nimekseen ”Armoton erämaa” ja siitä on enemmän juttua portfolion puolella. Läheisen puun latvassa istui pähkinähakki ääntelemässä. Sitä en ollutkaan ennen nähnyt, joten retki toi havaintovihkoonkin uuden lajin!

Julkisilla kulkupeleillä matkattiin takaisin kaupunkiin pienen patikan jälkeen. Tästäkin 24 tunnin retkestä jäi kivat muistot ja hyviä kokemuksia tuli Hymyn kanssa retkeilystä. Teinikin pääsi tietokoneen äärestä luonnon helmaan ja uusia retkiä on jo suunnitteilla.

PORTFOLIOSSA:

Armoton erämaa- villapaita

NEULETYÖ MUUALLA BLOGISSA:

Nuuksiossa neulomassa- Orajärvi, Urja ja Meerlammen lippaluola

 

Förkortning på svenska:

”Hänsynslösa vildmarken” – sov en natt ute 2019

I Finland firar vi Finska Naturens dag i slutet av augusti och då uppmuntras folk att sova en natt ute i naturen. Förra året tog jag första gången del i händelsen och lockade också min tonåriga son och vår hund Hymy med ut på äventyr.

För Hymy var natten i tält helt något nytt men tonåringen har varit med i sjöscouterna ett antal år och känner till det här med camping osv. Han hittade också en bra klippa där vi slog upp läger och kunde senare titta på olika stjärnor när det blev mörkt.

På morgonen var det jätte fuktigt och en ganska tjock dimma låg nära marken näderom klippan. Alla spindelnät var fulla med små daggdroppar. Jag hade med mig något att sticka: ärmen på min tjocka tröja (som redan är klar i helhet). Det finns mera bilder i portfolien (länken ovanom). Äventyret var allt som allt mycket lyckat och nya liknande övernattningsplaner finns redan!

 

Summary in English:

”The ruthless wilderness” – sleep a night outdoors 2019

In Finland we celebrate nature in the end of August during a national Finnish Nature day and people are encouraged to sleep a night outdoors during that weekend. Last year I finally took part of this event and I managed to tag my teenager son and our dog Hymy along on this adventure.

Hymy had never slept in a tent before but my son was an active member of the sea scouts for a few years so he knew this wilderness stuff well. He found the perfect spot on a cliff for our camp as well. There we could watch the night sky when it became darker during the night.

In the morning it was really foggy and moist in the forest and all the cobwebs where full of dew drops. It had clearly been a great idea to camp on a higher spot, we thought. I had also brought a knitting project with me and I worked on that for a while before we started packing our camp away. The project is already finished and more pictures can be found in my portfolio (the link above). Our adventure was a really nice one and plans for future camping trips like this have already been made!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s